Reprezentanta si reprezentativitate intr-o societate cosmopolita - CNCRI Toscana
12-10-2014 08:39 - News Generiche
Leontin Cojocea
In cursul zilei de 11 octombrie 2014, la sediul regional CESVOT (Centru de Servicii si Voluntariat Toscana) din Firenze, a avut loc sedinta concluziva a Laboratoriului de studiu, bazat pe tema incluziunii sociale, la care au fost invitati si au participat reprezentanti ai Consiliului European, reprezentanti consulari, reprezentanti ai Administratiei Regionale Toscana, reprezentanti ai Administratiilor Locale di Regiunea Toscana si reprezentanti ai asociatiilor de voluntariat a diferitelor comunitati de straini din Regiunea Toscana, membri CESVOT.
Prima tema de majora importanta discutata a fost cea care vizeaza "Raportul dintre reprezentati si reprezentanti consulari", evidentiindu-se oportunitatea unei majore si mai bine structurate interactiuni intre reprezentantele consulare din Italia si asociatiile de straini. S-a evidentiat necesitatea unei majore colaborari dintre acestea dar si faptul ca activitatea asociatiilor reprezentative in teritoriu este un factor determinant atat in rezolvarea problematicilor membrilor comunitatilor de straini cat si un factor esential si fundamental in raportul dintre institutiile locale si consulate. Intre cele doua categorii, "reprezentati" si "reprezentanti consulari", iata ca naste si se contureaza, tot mai bine definita, figura de "reprezentant" al partii sociale, punandu-se astfel accent pe rolul determinant si fundamental al acestuia in raportul dintre "reprezentati", "reprezentanti consulari" si "institutiile de stat".
In cadrul intalnirii, in discutiile pe aceasta tema, a luat cuvantul si Excelenta Sa Consulul General al Romaniei la Bologna, D-nul Eugen Serbanescu sustinand rolul important pe care il au asociatiile din teritoriu in raportul cu institutia consulatului in vederea rezolvarii problematicilor cetatenilor dar si a sustinerii acestora in cadrul societatii si a procesului de incluziune sociala. Totodata, activitatea si raportul dintre asociatiile romanesti si consulatul roman a fost dat ca fiind un bun exemplu de urmat si pentru celelelate reprezentante consulare prezente la intalnire.
Tot in cadrul acestei teme, a fost prezentat ca bun exemplu si proiectul "Consulatul intinerar", fiind o initiativa MAE (Ministerul Afacerilor Externe), care vine in sprijinul cetatenilor in si pe teritoriu statului.Proiect care ne dorim sa il putem pune in aplicare si in Italia, in cel mai scurt timp posibil.
Cea de a doua tema discutata a fost aceea a "orasului cosmopolit" evidentiindu-se faptul ca exista o necesitate din ce in ce mai mare pentru o politica locala referitoare la persoana si nu neaparat la imigrant in mod special. Probleme unui imigrant, sunt aceleasi pe care le are orice persoana, chiar daca ele sunt cu caracter cultural, social sau economic. Toscana este una din regiunile care au un orientament deschis catre cosmopolitism, nu doar prin legislatia adoptata dar si prin sustinerea ideii de integrare prin participare, mai ales ca prezenta strainilor pe teritoriu constituie un element relevant in dinamica urbana a societatii toscane.
Coordonator Regiunea Toscana al CNCRI,
Leontin Cojocea